24 tips voor een duurzaam kantoor

Tips Duurzamer Kantoor

24 tips voor een duurzaam kantoor

Een duurzaam kantoor bereik je niet zomaar. Als ondernemer kun je veel doen om een duurzamer kantoor te krijgen. Om je op weg te helpen geven we je in dit artikel 24 tips die bijdragen aan een duurzaam kantoor.

We zijn er zeker van dat er sowieso enkele in staan waar jij nog niet aan had gedacht.

Heb je een tip die nog ontbreekt in deze lijst? Laat het via een reactie onderaan dit artikel weten.

1. Tweedehands kantoormeubilair

Tweedehands kantoormeubilair wordt steeds populairder en dat zie je ook aan het enorme succes die enkele webwinkels hier nu mee hebben. Het voordeel van tweedehands kantoormeubilair is dat het niet alleen duurzaam is maar ook nog eens een stuk goedkoper. 

En of het minder mooi is? Soms is het niet van nieuw te onderscheiden! We leven op dit moment in een productiemaatschappij en er wordt aan de lopende band nieuwe producten geproduceerd. Als bedrijf kun je bijdragen aan een verminderende productiemaatschappij door al het meubilair, of zelfs een deel, tweedehands aan te schaffen.

2. Duurzaam meubilair

We blijven even bij het meubilair. Want naast dat je dit tweedehands kunt kopen, kun je ook kiezen voor nieuwe meubilair  maar dan van duurzame materialen. Steeds meer fabrikanten van kantoormeubilair kiezen er voor om duurzame materialen te gebruiken. Maar denk ook eens aan de redenen waarom je soms het meubilair vervangt. 

Vaak is dit, omdat het kapot is, vies is geworden of niet meer past in een bepaalde ruimte. Denk hier dus vooraf over na als je nieuw kantoormeubilair aanschaft. Kies niet voor de goedkoopste (vaak duurkoop) opties, maar kies voor stevig materiaal, meubilair dat eenvoudig te verplaatsen is en makkelijk te reinigen is.

3. Schakel je apparatuur uit

Waarschijnlijk heb jij ook een collega die als ze het kantoor verlaten hun laptop dichtklappen of misschien zelfs wel aan laten staan in de sluimer en/of slaapstand. Dit is uiteraard erg makkelijk voor de medewerker want die hoeft de volgende dag de laptop maar open te klappen en kan verder waar hij of zij mee bezig was. 

Wanneer je je laptop dagelijks acht uur gebruikt schommelt het verbruik volgens Energids.be tussen 150 en 300 kWh/jaar. Dit komt neer op een CO2-uitstoot tussen 44 en 88 kg per jaar (ofwel tussen 0,44 en 0,88% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg).

Maar hoeveel energie gebruikt je laptop in de slaapstand?

Natuurlijk is dit afhankelijk van het type laptop dat je gebruikt. Maar ga uit van ongeveer 1/3e van het verbruik als je je laptop volledig aan laat staan. En als je je laptop helemaal uitschakelt en ontkoppelt van het stroomnetwerk? Juist, dan verbruik je dus helemaal niets.

Dat is nog eens een eenvoudige manier om op kantoor duurzaam bezig te zijn toch?

Benieuwd hoeveel een laptop gemiddeld uitstoot? Deel deed er onderzoek naar onder hun eigen laptops en deelde de resultaten.

4. Gebruik duurzaam papier

Je zult waarschijnlijk denken dat papier sowieso al duurzaam is toch? Toch zit hier ook nog best veel verschil in. Standaard papier wordt gemaakt van hout en vanzelfsprekend heb je hier bomen voor nodig die gekapt moeten worden. Niet bepaald gunstig voor het milieu…

Er is ook papier op de markt dat bijvoorbeeld van cellulose wordt gemaakt. Cellulose haal je uit hout dat gewonnen wordt uit productiebossen. Dit zorgt er voor dat gerecycled papier op basis van cellulose geen landbouwgrond en geen bossen nodig zijn om het te produceren. 

Voor duurzaam papier kun je ook kijken of het FSC-label aanwezig is. Dit keurmerk is een garantie dat het papier is gemaakt van oud papier of karton. 

5. Thuis werken

Stimuleer jij als bedrijf al dat mensen thuis kunnen werken? Thuiswerken zorgt ervoor dat woon-werkverkeer wegvalt en in veel gevallen betekent dit dat men de auto laat staan of geen gebruik maakt van het openbaar vervoer. Uiteraard heeft dit een enorme positieve impact als steeds meer bedrijven het thuiswerken stimuleren. 

6. Groen printen

Binnen veel bedrijven is de printer één van de meest gebruikte apparaten. Dit is ook direct een apparaat wat uitermate geschikt is om duurzamer te gebruiken door groen te printen.

Je staat versteld van het aantal maatregelen die je kunt nemen als het gaat om printen. 

Denk aan:

  • Gebruik één centrale printer (o.b.v. van bijvoorbeeld WIFI). Zo hoef je er maar één aan te schaffen.
  • Gebruik gerecycled papier
  • Stel standaard in dat je dubbelzijdig afdrukt. Zo gebruik je voor een print van 10 A4’tjes niet 10 vellen, maar 5.
  • Groene verpakkingen: kies voor een leverancier van cartridges/toners die verpakt zijn in 100% duurzaam materiaal
  • Stuur een e-mail en werk online i.p.v. te printen
  • Kies de juiste instellingen: vaak kun je prima af met minder hoge kwaliteit
  • Kies een duurzaam lettertype: Lettertypen zoals Verdana, Calibri en Arial hebben een hoop minder inkt nodig
  • Scan i.p.v. kopiëren.

7. Minder of geen vlees in de kantine

Veel (grote) organisaties hebben een bedrijfskantine waar heerlijke lunches verzorgd worden. Een broodje kroket, een balletje gehakt of een lekker saucijzenbroodje ontbreken hier zelden. Maar al dit vlees heeft ook een enorme impact op de CO2 uitstoot. Wist je bijvoorbeeld dat één kilo rundvlees eten qua broeikasgas-uitstoot gelijk staat aan 180 kilometer autorijden (bron: NOS).

Nu hoef je vlees natuurlijk niet direct helemaal te vervangen, maar je kunt wel nadenken over alternatieven en biologisch eten meer stimuleren. Start eens met één dag per week vegetarisch eten bijvoorbeeld? Naast dat dit beter voor het milieu is, is het ook nog eens heel erg gezond. En wie houdt er nou niet van gezonde medewerkers?

8. Duurzame koffie en thee

Dagelijks wordt er bij veel bedrijven (tientallen) liters koffie en thee geconsumeerd. Als je het hebt over duurzaam ondernemen wordt er niet direct gedacht aan het duurzamer drinken van koffie en thee. Maar omdat dit op zo’n grote schaal gedronken wordt, is dit wel een mooie manier om je steentje bij te dragen.

Duurzame koffie en thee is er inmiddels genoeg te vinden. Vaak wel iets duurder, maar deze fair trade koffie is in ieder geval wel op gecertificeerde plantages verbouwd en op een duurzame manier verscheept.

9. Re-use tapijttegels

We moeten het ook even hebben over de vloer waar jullie dagelijks op lopen. In veel kantoren liggen tegenwoordig tapijttegels. Tapijttegels zijn makkelijk in gebruik, goed schoon te maken en eenvoudige te vervangen. Dit maakt de tapijttegel an sich al tot een duurzame vloer.

Maar het kan nog duurzamer. Namelijk door gebruikte tapijttegels of re-use tapijttegels te kiezen. Door voor re-use te kiezen weet je dat er sociale en ecologische waarde wordt gecreëerd met je gebruikte tapijttegels, omdat deze zo circulair mogelijk zijn verwerkt.

Zo werken wij bij Sparo samen met Interface om waar mogelijk al je tapijttegels een tweede leven te geven. Wij sorteren de binnengekomen tapijttegels uit om te kijken welke tegels weer ingezet kunnen worden of gedoneerd kunnen worden aan een goed doel. 

Als hergebruik of herbestemming niet mogelijk is dan worden de tapijttegels gerecycled als grondstof en als dat niet mogelijk is ingezet als steunbrandstof in de cementindustrie. 

Doordat het uitsorteren handmatig gebeurt weet je zeker dat je een tapijttegel krijgt die er gewoon nog erg netjes uitziet tegen een hele goede prijs. En het zorgt er ook nog eens voor dat je bijdraagt aan een duurzame wereld!

10. Afvalscheiding

Misschien een inkoppertje, maar toch goed om nog eens te benoemen. Want, zo blijkt uit onderzoek van afvalverwerkingsbedrijf SUEZ dat slechts 22 procent van de Nederlandse werknemers aangeeft dat hun werkgever richtlijnen heeft of communiceert over hoe afval gescheiden moet worden.

Schokkende cijfers omdat het bedrijfsleven voor 85 á 90 procent verantwoordelijk is voor al het geproduceerde afval in Nederland.

Begin in ieder geval met eens op papier te zetten wat jij als bedrijf kunt doen als het gaan om afvalscheiding. Begin anders klein, want veranderingen verlopen soepeler als je begint in kleine stapjes. 

Zet een oud-papierbak neer en scheid ook het plastic in een aparte bak. Belangrijk is dat je je medewerkers of collega’s hier goed over informeert en elkaar er ook op durft te aan te spreken dat het  afval ondanks deze maatregelen nog niet goed gescheiden wordt.

11. Verlichting

Je denkt er niet snel over na, maar in je kantoor is de verlichting enorm belangrijk. De juiste verlichting zorgt voor meer productiviteit, meer energie en het heeft ook invloed op de mate van duurzaamheid van je bedrijf.

Als je echt serieus bezig bent met duurzaam ondernemen dan kies je waar mogelijk voor ledlampen, en let op het energielabel (A++ is het zuinigst). Het kiezen van led-verlichting heeft nog meer voordelen. Op de lange termijn scheelt het ook flink in de portemonnee. Led verbruikt namelijk 65% minder energie en gaat tot wel 10 keer langer mee dan bijvoorbeeld traditionele Tl-verlichting.

12. Gebruik oplaadbare batterijen

Grote kans dat jullie op kantoor randapparatuur zoals muizen en toetsenborden hebben die draadloos werken. Uiteraard zullen eens in de zoveel tijd de batterijen van deze apparaten vervangen moeten worden.

Volgens milieucentraal.nl zijn oplaadbare batterijen beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot. Ook ben je op de lange termijn goedkoper uit want over de hele levensduur bespaar je per oplaadbare batterij tientallen euro’s, vergeleken met wegwerpbatterijen. 

Denk ook eens na of er nog meer apparaten op batterijen werken en of deze batterijen eventueel vervangen kunnen worden door oplaadbare batterijen.

13. Zorg voor voldoende daglicht

Naast het feit dat een te donker kantoor niet prettig en effectief werken is, zorgt het er ook vaak indirect voor dat men meer lampen gebruikt. Meer lampen aan kost uiteraard meer elektriciteit en dit is minder goed voor het milieu. 

Maar hoe creëer je dan meer daglicht? Om te beginnen is het zaak om zoveel mogelijk de zonwering zoals rolgordijnen, plissé gordijnen of lamellen zoveel mogelijk op te houden.

Werk je thuis op zolder, vaak een donkere ruimte, overweeg dan eens een dakkapel of een groter zolderraam te plaatsen. Een dakkapel zorgt niet alleen voor meer licht, maar ook nog eens voor meer ruimte en het verhoogd bovendien de waarde van je huis.

14. Denk aan de verwarming

Zorg ervoor dat je niet te pas en te onpas de verwarming aan hebt staan. Naast dat dit natuurlijk over een heel jaar gezien een dure aangelegenheid is, is het ook nog eens verre van duurzaam. 

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kantoor te voorzien van glascoating die infraroodstraling afweert. Zo geef je je ramen een extra isolerende laag en bespaar je flink op de energiekosten voor verwarming en koeling.

Probeer daarnaast een oplossing te vinden om de temperatuur per ruimte in te kunnen stellen. Zo kan iemand bij de receptie (vaak bij een opengaande deur) de verwarming op een hogere temperatuur instellen, zonder dat dit voor de rest van het kantoor moet gebeuren.

15. Verstuur klimaatneutrale post

Hoewel tegenwoordig het meeste deel van de communicatie online plaats vindt, ontkom je er niet aan om af en toe iets per post te versturen. 

PostNL heeft hier het zogenaamde Groene Post initiatief voor gelanceerd. Met dit initiatief betaal je een bijdrage gerelateerd aan de hoogte van je CO2-uitstoot.

Hoe meer post en pakketten je per jaar verstuurt, hoe hoger je CO2-uitstoot is en daarmee ook je bijdrage. De minimale bijdrage is 5 euro. Dit bedrag wordt automatisch met je verrekend.

Het verzenden van post wordt zo iets duurder, maar je draagt toch bij aan een duurzamere wereld.

16. Laat medewerkers de fiets pakken

Stimuleer jij het fietsen naar het werk al? Heel veel bedrijven in ieder geval wel en dat is een goede zaak. Volgens de Fietsersbond is de CO2-uitstoot van één reizigerskilometer van een elektrische fiets 26x zo klein als die van een auto. Aanzienlijk verschil dus.

Naast het feit dat fietsen dus een stuk minder CO2 uitstoot geeft, zorgt het ook voor vitalere medewerkers die minder ziekteverzuim (gemiddeld 7 dagen per jaar i.p.v. 8) zullen hebben.

Kijk als werkgever dus een serieus naar de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’. Met een fiets van de zaak mag je een (elektrische) fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. 

De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken.

17. Koffiemokken i.p.v. wegwerpbekers

Een echte ‘quick win’ wat ons betreft. Veel bedrijven gebruiken nog koffiemachines in combinatie met kunststof of zelfs plastic wegwerpbekers.

En laten we dit eens letterlijk nemen: weg met die wegwerpbekers en welkom mokken! Toch moet je oppassen dat je mok niet slechter is voor het milieu dan je plastic wegwerpbeker. 

Een mok moet je namelijk ook wassen/spoelen.

Maar doe dit dan niet iedere keer onder een warme kraan, maar spoel deze af met koud water. Wil je hem echt afwassen, plaats hem dan in een energiezuinige vaatwasser.

Blijf je wel wegwerpbekers gebruiken, zorg er dan in ieder geval dat je deze scheidt bij het karton of plastic.

18. Plaats planten

Planten zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer op kantoor maar zorgen ook voor een duurzamer kantoor. Planten reinigen namelijk de vuile lucht en een aangenamere luchtvochtigheid. 

Het zorgt er bovendien voor dat medewerkers zich langer goed kunnen blijven concentreren en er is zelfs onderzoek dat aantoont dat meer groen in kantoor zorgt voor gelukkigere medewerkers

Marlon Nieuwenhuis van de Cardiff University voegt daar aan toe: 

“Ons onderzoek suggereert dat investeringen in het kantoorlandschap met planten zichzelf terugbetaalt door een toename van de levenskwaliteit en productiviteit van het personeel.”

Kijk eens goed rond, hoeveel planten heb jij om je heen staan op dit moment?

19. Stel kernwaarden op en laat duurzaamheid daar een onderdeel van zijn

Als je serieus aan de slag wilt gaan met duurzaamheid, dan houdt dit niet op bij wat losse maatregelen. Natuurlijk is dit een eerste goede stap, maar wil je duurzaamheid centraal stellen in je bedrijf, dan dien je hier afspraken met elkaar op papier te zetten.

Als je duurzaamheid onderdeel maakt van je kernwaarden dan kun je hier altijd op terugvallen. Bij belangrijke keuzes die je maakt kun je dit bijvoorbeeld langs de duurzaamheids-meetlat leggen. 

Door dit officieel op te nemen in je kernwaarden zorg je er tevens voor dat dit onderdeel wordt van de mindset van al je medewerkers. Je moet er natuurlijk nog wel voor zorgen dat deze kernwaarden top of mind blijven. 

20. Koop groot in

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want moet je juist niet minder inkopen? Op zich is dat waar maar als je producten moet inkopen die onmisbaar zijn doe je er goed aan om dit groot in te kopen.

Dit zorgt voor een efficiëntere afhandeling van de orders, waarschijnlijk minder verpakkingsmateriaal, omdat je in de bulk inkoopt of het scheelt jou enkele extra ritten (met de auto) naar een leverancier. Constant op en naar rijden naar de supermarkt, omdat de koffiebonen weer op zijn is namelijk niet heel bevorderlijk voor het milieu. 

21. Kijk kritisch naar je schoonmaakmiddelen

Je kantoor schoonmaken moet hoe dan ook gebeuren. Maar er zit een groot verschil in de duurzaamheid van diverse schoonmaakproducten. 

Gebruik bijvoorbeeld geen bleekwater want dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Het is zelfs mogelijk om groene biologische schoonmaakmiddelen te kopen.

Of wat te denken van de vochtige allesreiniger doekjes van tegenwoordig? Je ziet ze in steeds meer kantoren liggen, maar heel duurzaam is dit niet. Vervang deze door een afwasborstel en bijvoorbeeld herbruikbare microvezeldoekjes.

Check ook of je schoonmaakmiddelen het EU Ecolabel hebben. Producten met dit label zijn gemaakt met een lagere milieubelasting van onder andere grondstoffen, water, afval en verpakking.

22. Een groen energiecontract

Bij welke energieleverancier zijn jullie aangesloten? Heeft deze duurzaamheid hoog in het vaandel en levert deze groene stroom? Of ben je bij het afsluiten van het contract gegaan voor de goedkoopste optie?

Neem dit contract nog eens onder de loep en kijk of je hierin nog winst kunt boeken. 

23. Haal de prullenbak weg

Je leest het goed. Prullenbakken weghalen zorgt er voor dat medewerkers ook minder afval weggooien. Zo simpel is het.

ABN Amro heeft dit enige tijd geleden gedaan en steeds meer instellingen zoals de Radboud Universiteit waar alleen nog maar afvalscheidingsmeubels te vinden zijn op centrale plekken in het gebouw.

Het heeft als extra voordeel dat als mensen echt iets moeten weggooien ze even van hun werkplek weg lopen en zo dus in beweging komen. Ook zorgt het voor meer interactie met collega’s aan de andere kant van de werkvloer.

24. Meten is weten

Ben jij je er al van bewust hoeveel CO2 jij met jouw kantoor uitstoot? Waarschijnlijk niet echt, en dat is ook helemaal niet zo gek. CO2 is namelijk niet tastbaar, niet zichtbaar.

Maar je kunt dit wel een stuk tastbaarder maken door je CO2 uitstoot te meten. Er zijn al bedrijven die apparatuur leveren die het CO2-niveau, de temperatuur, het fijnstof-niveau en de luchtvochtigheid meten.

Dit kun je interessante inzichten geven en op de lange termijn ook veel winst. Bij te hoge (of te lage) waardes kan het klimaat in jouw kantoor niet optimaal zijn. Dit betekent in veel gevallen ook dat medewerkers minder efficiënt kunnen werken.

Wat doe jij voor een duurzaam kantoor?

Goed, wij hebben je 24 tips gegeven waar je direct mee aan de slag kunt. Maar we zijn uiteraard benieuwd of jij voor ons ook nog een goede tip hebt die in deze lijst ontbreekt. Laat het ons weten via een reactie ????

Infographic 24 Tips Duurzamer Kantoor
Voel je vrij om deze afbeelding te gebruiken. Een bronvermelding met backlink wordt uiteraard gewaardeerd. De grote afbeelding met hoge kwaliteit download je hier.

Deel dit bericht


slot qris

bonus new member

slot777

slot777

https://kelurahanwahno.kotajayapura.id/wp-includes/js/bonus-new-member/

https://kroya-kroya.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/depo-20-bonus-20/

spaceman

spaceman