Meer aandacht voor afvalreductie?

Afvalreductie

Meer aandacht voor afvalreductie?

We produceren met zijn allen inmiddels tientallen miljarden kilo’s afval per jaar. In Nederland produceren we zelfs 490 kilo afval per persoon per jaar. De roep om een circulaire economie wordt steeds luider en afvalreductie speelt hierin een zeer belangrijke rol.

Op het gebied van productie wordt al heel veel naar duurzaamheid gekeken maar het hergebruiken van materiaal, wat een simpele manier is om duurzaamheid toe te passen en afval te reduceren wordt nog weinig toegepast.

Wat is afvalreductie?

Afvalreductie is het terugdringen van afval door bijvoorbeeld producten 100% circulair te maken of door producten een nieuwe kans te geven en in te zetten als ‘gebruikt product’.

Door het afval te reduceren werken we met z’n allen toe naar een circulaire economie. Er is zelfs al enige tijd een ‘Europese week voor de afvalreductie’. Deze is bedoeld om niet alleen bedrijven, maar ook particulieren bewust te maken van afvalreductie.

Organisaties en bedrijven waar afval vrijkomt kunnen door afvalscheiding kosten besparen en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo dragen ze bij aan het realiseren van de circulaire economie.

Tapijtsector

Eén van de sectoren waar op zakelijk vlak nog veel winst te behalen is, is de tapijtsector. De tapijtsector is namelijk nog altijd groeiende, in 2022 is de verwachting dat hier wereldwijd 112 miljard dollar in omgezet wordt.

Uitgebreid onderzoek in deze markt heeft uitgewezen dat de grootste uitdaging in de tapijtsector het terugdringen van afval is.

Afvalreductie is hiermee in deze sector enorm belangrijk want dit wordt nog veel te weinig gedaan.

Met Sparo zijn wij in dit gat gesprongen. Door een unieke samenwerking met Interface zetten we vol in op afvalreductie in deze branche.

Gebruikte tapijttegels en tapijttegels die een weeffout bevatten, komen via Interface bij ons binnen.

Sparo maakt deze tapijttegels vervolgens schoon en sorteert ze uit naar diverse kwaliteiten en geeft de tapijttegel zo een nieuw leven.

Het hergebruiken van tapijttegels (re-use) heeft niet alleen als voordeel dat dit zorgt voor afvalreductie  maar bespaart ook nog eens een hoop geld aan afvalkosten.

Reuse Tapijttegels
Voorbeeld van onze re-use tapijttegels.

Hogere kwaliteit

Het terugdringen van afval binnen je bedrijf is vaak niet iets wat je er ‘even’ bij doet. Je moet dit binnen het DNA van je bedrijf krijgen en alle medewerkers hier dus ook van bewust maken.

Door hier processen voor op te starten en te documenteren zorg je voor een goede borging van de veranderingen die je wilt bewerkstelligen.

Afvalreductie betekent namelijk vaak ook dat je de kwaliteit van je processen optimaliseert en je bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Stel jezelf vragen (en documenteer) over wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel. Wat is het overstijgende doel van afvalreductie binnen je bedrijf? Hoe ziet de ideale situatie eruit? Waar wil je over één jaar zijn? Waar wil je over vijf jaar zijn?

Ook is het een goed idee om medewerkers om input te vragen. Zo verbeter je de adoptie van de veranderingen die hiermee gepaard gaan.

Waarschijnlijk heeft je bedrijf al veel processen geoptimaliseerd en met het vastleggen van een afvalreductieplan optimaliseer je opnieuw een stukje van je bedrijf. De algehele kwaliteit van je bedrijf til je hiermee naar een nog hoger plan.

De pijlers van duurzaamheid en kwaliteit

In dit blogartikel zie je een aantal pijlers van duurzaamheid en kwaliteit. Want beide begrippen gaan samen hand in hand. Ook het terugdringen van afval kun je terugbrengen onder deze pijlers.

  • Purpose → Wat is je missie met het terugdringen van afval? Dit is het overstijgende doel.
  • Passie → Vind personen die betrokken zijn en passie hebben voor dit doel.
  • Proces → Bepaal de processen en leg deze vast (betrek je mensen hierbij).
  • Product → Welke producten zijn nodig? Denk aan afvalscheidingsbakken of andere maatregelen die je kunt nemen.
  • Partner → Zijn er externe partijen waarmee je kunt samenwerken? Of andere zakelijke partners? Hoe zit het met huidige partners? Houden zij zich wel aan de eisen die jij belangrijk vindt?
  • Protect → Zorg dat de maatregelen geen negatieve invloed hebben op een veilige en gezonde werkplek voor je medewerkers.
  • Prestatie → Geef zelf het goede voorbeeld en zorg dat prestaties op tijd geëvalueerd en verbeterd worden.
  • Gepassioneerde mensen →  Zorg voor effectieve en efficiënte processen, zodat mensen gepassioneerd blijven over je plannen.

Wat kunnen bedrijven zelf nog meer doen?

Bedrijven kunnen vaak meer doen dan zij zelf denken. Natuurlijk is op de juiste manier afval scheiden een goed vertrekpunt.

Maar je kunt meer doen:

  • Kijk of je een samenwerking aan kunt gaan met een bedrijf dat jouw ‘afval’ kan hergebruiken
  • Verban plastic waterflesjes uit kantoor
  • Doneer apparaten die al een tijd niet meer gebruikt worden aan een goed doel
  • Verban de printer
  • Maak afvalreductie bespreekbaar met medewerkers en vraag hen om input

Wil je nog meer inspiratie? Neem dan eens een kijkje in ons blogartikel over 24 tips voor een duurzamer kantoor.

Door zaken als afvalreductie en duurzaam ondernemen bespreekbaar te maken binnen je organisatie breng je de algehele kwaliteit van je bedrijf omhoog en draag je actief bij aan een betere en circulaire economie.

Deel dit bericht


slot qris

bonus new member

slot777

slot777

https://kelurahanwahno.kotajayapura.id/wp-includes/js/bonus-new-member/

https://kroya-kroya.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/depo-20-bonus-20/

spaceman

spaceman