Hoe richt je een duurzaam kantoor in?
Een kantoorruimte duurzaam inrichten is tegenwoordig steeds meer “hot and happening”. Het bespaart energie, gas en het zorgt vaak voor meer productiviteit op de werkvloer en gezondere werknemers. Het is dus een goede investering om geld te besparen. Ook maakt het werknemers vaak trots en blij om bij een bedrijf te werken dat zo veel mogelijk aan het milieu en verduurzaming van het bedrijf doet.
Er zijn ontzettend veel manieren om je kantoor te verduurzamen en duurzaam in te richten, zowel van binnen als van buiten. Wij hebben een aantal tips en ideeën opgeschreven om je kantoor zo duurzaam mogelijk in te richten.
Laat tapijttegels leggen
Tapijttegels laten leggen is een simpele, maar stijlvolle optie om al een goede stap te maken in de verduurzaming van een kantoor. Bij Sparo hergebruiken we namelijk tapijttegels en laten we je kantoor er weer uitzien als nieuw.
Door tapijttegels te hergebruiken maak je een nog grotere stap in de verduurzaming van je kantoor. Je bespaart onder andere:
- Energie
- Water
- Gas
- CO2
- Andere productie om nieuwe tapijttegels te maken.
Je maakt dus een ontzettend slimme keuze door tapijttegels te laten plaatsen die eruitzien als nieuw, maar al eens eerder zijn gebruikt. Daarmee bespaar je dus aanzienlijk op je CO2-afdruk. Ook is er vaak bewezen dat tapijt op je vloer de isolatiewaarde tot 10 keer verbetert. Tapijttegels helpen dus ook met het verlagen van je gasrekening.
We staan er bij Sparo altijd voor open om samen te sparren over ideeën en te kijken naar de beste vloer zodat dit bijdraagt aan het verduurzamen van je kantoorpand. Zo hebben we nieuwe tapijttegels, design tapijttegels, en tapijttegels speciaal voor verschillende ruimtes.
Een extra handigheidje van tapijttegels is dat als er 1 kapot gaat, het vies wordt of om een andere reden niet meer mooi te krijgen is, hoeft er maar 1 vervangen te worden, in plaats van je hele tapijt.
Vervang de lampen in je kantoor door ledverlichting
Ledlampen zijn de meest zuinige lampen om te monteren in je kantoor. Zeker als je op dit moment voornamelijk halogeenlampen, gloeilampen of spaarlampen hebt.
Led lampen zijn namelijk wel 90% energiezuiniger dan spaarlampen. Ook gaan led lampen tot 5 keer langer mee dan spaarlampen. Led lampen hebben namelijk tot 50.000 branduren (dat staat gelijk aan ongeveer 25 jaar).
Als je naar halogeen- en gloeilampen kijkt, zijn ledlampen tot 85% energiezuiniger. Dit bespaart dus nog steeds ontzettend veel energie. Op die manier zijn er minder nieuwe lampen nodig, is er minder energie nodig en bespaar je dus op een vrij simpele manier heel veel op je energierekening.
Laat HR++ glas in je ramen zetten
Wanneer je de ruiten in je kantoor laat vervangen door HR++ glas bespaar je ontzettend veel gas of energie uit de verwarming en dus ook op je vaste lasten. Zeker als er (nog steeds) enkel glas in je kantoorpand zit is dit een behoorlijke verbetering voor het comfort en het gas- en energieverbruik.
Wanneer je je glas laat vervangen door HR++ glas ga je dit dus ook terugverdienen en hou je na een tijdje meer geld over. Een goede en slimme investering die niet veel tijd en moeite kost. Daarnaast is er meer comfort in het kantoor waardoor de concentratie hoger is, er productiever gewerkt wordt en collega’s graag bij je werken.
Kies voor refurbished meubelen in je kantoor
Nieuwe meubelen zijn tegenwoordig al ouderwets voordat ze überhaupt in je kantoor staan. Er zijn speciale bedrijven die oude meubels weer als nieuw maken. Zo kijken ze dan naar de kwaliteit door een technische controle toe te passen, ze worden diep gereinigd en vaak worden ze ook nog wel voorzien van een nieuw likje verf of een lapje stof.
Refurbished meubels zien er dus uit als nieuw, ze zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan nieuwe meubels, bij de meeste bedrijven krijg je een goede garantie op de meubels en het is ook nog eens milieuvriendelijk.
Refurbished kantoormeubelen zijn dus eigenlijk wel te vergelijken met de refurbished elektronica, die al eerder een opmars maakten. Het is milieuvriendelijk, aangezien producten die nog steeds goed zijn niet voor iets nieuws vervangen hoeven te worden. En daarnaast is het beter voor de portemonnee, zo blijft er budget over voor andere duurzame oplossingen, zoals tapijttegels.
Als je het helemaal rigoureus wil aanpakken in je kantoor is het mogelijk om te kiezen voor circulaire meubels. Dit zijn meubels die gemaakt zijn van afval. Hiermee red je dus indirect spullen uit het afval. Het is nog geen groot ding in Nederland, maar wel opkomend. Zo zijn er een aantal bedrijven die deze meubels in ons eigen land maken. Zo bespaar je ook fossiele brandstoffen tijdens het transport.
Gebruik meer natuur in je kantoor
Het is misschien voor de hand liggend, maar meer groene planten in een kantoorruimte hebben ontzettend veel duurzaamheids voordelen. De planten reinigen namelijk de lucht en verminderen stofdeeltjes.
Ook zorgen planten voor meer energie, minder stress en meer productiviteit bij je personeel op kantoor. Hierdoor worden ze vrolijk en beginnen ze de dag vol goede moed.
Daarbij zorgen veel groene tinten in je kantoor ook voor meer productiviteit en creativiteit. Een groene wand, groene (ergonomische) bureaustoelen of groene accessoires helpen hier al een stuk bij.
Zorg voor energiezuinige apparaten
Ook deze tip is redelijk logisch, maar vaak zien mensen dit toch over het hoofd. Maak bewuste keuzes in de apparatuur die je op kantoor gebruikt én wanneer deze aanstaan.
Kies bijvoorbeeld voor zo veel mogelijk laptops in plaats van computers. Deze verbruiken veel minder stroom en zijn dus zuiniger.
Let er ook op dat je ’s avonds, als iedereen naar huis is, alle apparaten écht uit zet. Een koffieapparaat dat niet gebruikt wordt, maar wel aanstaat, gebruikt nog steeds stroom. Dit geldt ook voor computers, printers, (elektrische) verwarming en ga zo maar door.
Het is een simpele, maar fijne tip voor de verbetering van het milieu en de vermindering van je uitgaven.
Gebruik afwasbaar servies in je kantine of keuken
Veel bedrijven gebruiken wegwerp bekers, bestek en borden voor hun personeel. Vaak is dit met de reden dat het makkelijker is voor de schoonmaak. Toch adviseren we je om over te stappen op mokken, glazen, borden en echt bestek.
Wegwerp servies en bestek is namelijk ontzettend vervuilend, zeker de plastic varianten. Het kost namelijk veel water, energie, gas en andere productiemiddelen om deze producten te blijven maken.
Daarnaast kost het je bedrijf waarschijnlijk bakken met geld om steeds opnieuw het servies en bestek in te kopen. Investeer dus in afwasbaar servies en eventueel in een vaatwasser. Dit kost ook energie en geld, maar aanzienlijk minder dan het steeds opnieuw aanschaffen van de wegwerpartikelen.
Van binnen tot buiten verduurzamen
Ook voor de buitenkant van je kantoor zijn er natuurlijk ontzettend veel oplossingen om duurzamer te werken. Een aantal ideeën om dit te doen:
- Leg zonnepanelen op het dak, in een weiland of investeer in een zonnepanelenproject;
- Ga elektrisch rijden en leg laadpalen aan bij je kantoor, zo profiteert je personeel hier ook van;
- Promoot het gebruik van openbaar vervoer onder je personeel door bijvoorbeeld NS Businesscards, flexibele begintijden of laat ze onderweg al werken;
- Investeer als bedrijf in windmolens. Dit zorgt voor meer groene energie en is ook een goede investering voor je bedrijf.
Een kantoorpand duurzaam inrichten brengt natuurlijk ontzettend veel voordelen met zich mee, maar het hele plaatje kost natuurlijk ook behoorlijk wat geld.
Zo is het vervangen van ramen, het leggen van een nieuwe (of tweedehands) vloer of het vervangen van nieuwe kantoormeubelen naar refurbished of zelfs circulaire meubelen een behoorlijke duit in de zak. Veel mensen zien het als een goede investering, maar die kosten altijd eerst geld voordat het wat oplevert.
Ga na of je in aanmerking komt voor subsidies en regelingen van de overheid
Natuurlijk zijn er altijd potjes om je wat te helpen met het maken van deze verduurzaming acties. De investering die een spreekwoordelijke “rib uit je lijf” kost, is misschien wat te verzachten door de vele subsidies en regelingen die er vaak beschikbaar zijn voor het verduurzamen van kantoren en bedrijfspanden. Zo zijn de volgende een aantal van de mogelijkheden voor je bedrijf:
DEI+ subsidie: je komt mogelijk voor deze subsidie in aanmerking wanneer je bedrijf zorgt voor minder CO2 uitstoot in Nederland of je bedrijf een innovatief project hebt wat bijdraagt aan een circulaire economie;
ISDE (Investeringssubsidie duurzame economie): Deze subsidie is er om bedrijven over de streep te trekken om te investeren in het opwekken van groene energie of het duurzaam verwarmen van je (kantoor)pand en dus bijvoorbeeld een warmtepomp laat plaatsen;
SDE++ (Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie): Deze subsidie is er echt alleen voor bedrijven. Je komt hiervoor in aanmerking als je met je bedrijf een grootschalig project start om groene energie op te wekken of CO2 te verminderen. Een voorbeeld hiervan is een zonnepaneelsysteem op het dak van je bedrijfspand.
Naast deze subsidies zijn er nog een aantal andere regelingen, initiatieven en andere subsidies die wellicht bij je bedrijf en kantoor passen. Ook is het goed om te kijken naar eventuele belastingvoordelen die te behalen zijn. Zo heeft de overheid hier ook een aantal regelingen voor. Denk aan voordelen wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of juist middelen die helpen bij verduurzaming.
De meeste van deze tips waren vooral gericht op de dingen die aan de binnenkant van je kantoor helpen met het verduurzamen. Het zijn wellicht tips waar jijzelf of je personeel nog niet aan had gedacht of misschien wel over het hoofd hadden gezien.
We willen je graag meegeven dat elke kleine stap meetelt in het verduurzamen van je kantoorpand. Daarmee help je ook gelijk de rest van de wereld door te werken aan een schonere planeet.
Denk oplossingsgericht en begin klein als dat nodig is. Gebruik de creativiteit van je personeel, vrienden, kennissen en familie om je kantoor zo duurzaam mogelijk te maken.
Marina zorgt binnen Sparo voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de voorraad, klantcontact en andere dagelijkse operationele werkzaamheden. Inmiddels een echte expert als het gaat om alles wat met tapijttegels te maken heeft.