Interview met Josse Popma van Popma ter Steege Architecten
Deze reeks van interviews starten wij met Josse Popma. Josse is werkt al enige tijd met ons samen en heeft interessante gedachtes over duurzame huisvesting. Tijd dus om Josse wat beter te leren kennen!
Wie is Josse Popma?
Ik ben architect en partner van Popma ter Steege Architecten (PTSA), gevestigd in Leiden. Daar werken we met name aan utiliteitsgebouwen. Dus werk- en leeromgevingen en plekken voor ontmoeting.
Kun je iets meer vertellen over Popma ter Steege Architecten?
Waar wij goed in zijn is om samen met organisaties hun huisvesting afgestemd te krijgen op hun werkelijke behoefte. Vaak gaat dat over het beter faciliteren van bedrijfprocessen, een prettige en gezonde werkomgeving, plek creëren voor goede ontvangst en ontmoeting etc.
Duurzaamheid speelt daarbij eigenlijk altijd een grote rol. Dan kan in nieuwbouw zijn maar ook vernieuwing van gebouwen of aanpassing van interieurs.
Momenteel werken we bijvoorbeeld voor een middelgroot bouwbedrijf waarbij we zowel hun bestaande kantoorgebouw vernieuwen, een stuk nieuw bij bouwen en het hele terrein compleet vergroenen.
Waar komt je passie voor duurzaamheid vandaan?
In al onze projecten werken we aan het beperken van de milieu-impact van het bouwen. We zijn daar steeds meer bedreven in geraakt en ook stelliger in geworden.
Hoe meer kennis je over duurzaam bouwen opdoet hoe harder het binnenkomt dat we het radicaal anders moeten gaan aanpakken.
We zitten midden in een enorme transitie om onze planeet leefbaar te houden. Dat is soms beangstigend, maar tegelijk ook ontzettend motiverend om de uitdaging als ontwerper aan te gaan.
Wat is jullie grootste uitdaging voor 2022?
Onze grootste uitdaging is om bij elke project de lat hoog te houden en eigenlijk steeds een stap verder te komen met het maken van ‘schonere’ gebouwen. Samenwerking met goede partners is daarvoor essentieel en gelukkig hebben we daarvan een mooi netwerk opgebouwd.
Zoals we ook Sparo hebben leren kennen, in gesprek blijven en alweer nadenken over nog betere oplossingen voor tapijttegels in volgende projecten.
Kun je iets meer vertellen over hoe jullie tot de keuze komen voor de juiste vloer?
Bij alle onderdelen van een gebouw stellen we ons stapsgewijs de vragen:
- Hebben we het echt nodig? Oftewel, kunnen we het weglaten?
- Kunnen we bestaand materiaal benutten.
- Kunnen hernieuwbaar materiaal benutten (waarvan de grondstof niet eindig is)
- Kunnen we gerecycled materiaal toepassen
Het tapijt van Sparo komt dus al bij stap 2 in beeld.
Heb je nog tips voor bedrijven die meer duurzaam/circulair willen ondernemen?
Mijn tip voor producenten zou zijn om na te denken over reststromen en hoe die beter te benutten. Wij hebben voor dit soort vragen het label ‘Regained’ opgericht, een aparte stichting.
Binnen die stichting brengen we bedrijven en ontwerpers samen om ontwerpend aan oplossingen voor reststromen te werken.
Meer in het algemeen is het goed om jezelf de moeilijke vraag te stellen hoe jouw bedrijfsvoering aan te passen is naar een model waarin verbruik van nieuwe grondstoffen verminderd of voorkomen kan worden.
Te starten met eenvoudige dingen zoals verminderen van verpakkingsmateriaal, inkopen van refurbished apparatuur etc. En toch investeren in goede ideeën voor verduurzaming, ook al lijkt het nu soms nog niet direct rendabel.
Met de huidige hoge energie- en materiaalprijzen zijn er nu ook veel mensen die de vruchten plukken van dat soort investeringen uit het verleden.
Marina zorgt binnen Sparo voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de voorraad, klantcontact en andere dagelijkse operationele werkzaamheden. Inmiddels een echte expert als het gaat om alles wat met tapijttegels te maken heeft.