Wat is duurzaam ondernemen?
Vandaag de dag staat duurzaam ondernemen steeds hoger op de prioriteitenlijst van bedrijven. Veel consumenten kiezen vaker voor bedrijven die milieubewuste keuzes maken en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben.
Hoewel steeds meer bedrijven al duurzamere keuzes maken, zoals het plaatsen van zonnepanelen, hergebruik van tapijttegels of medewerkers die steeds meer elektrisch zakelijk rijden, staat er nog veel te gebeuren wat betreft duurzaam ondernemen.
Wat is duurzaam ondernemen precies?
Duurzaam ondernemen is in andere woorden ook wel “maatschappelijk verantwoord ondernemen” (MVO). Het gaat hierbij om milieuvriendelijke en sociaal-ethische keuzes maken binnen je bedrijfsvoering. Hoe duurzaam ondernemen precies in elkaar steekt en hoe je dit zelf in je bedrijfsvoering toepast, is soms lastig. Daarom leggen wij je uit waarom dit belangrijk is in jouw onderneming.
Meer weten over maatschappelijk ondernemen in Nederland? Bekijk dan de website van MVO Nederland.
Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk voor jouw bedrijf?
Alle bedrijven, dus ook jouw onderneming, zijn onderdeel van de volledige economische kringloop in ons land, en wellicht ook in het buitenland. Als bedrijf is het dus belangrijk om naast commerciële doelstellingen, ook maatschappelijke doelstellingen te stellen voor mens en natuur.
In de economische kringloop horen ook de uitstoot van bijvoorbeeld vrachtschepen en vliegtuigen en de overlast die je als bedrijf indirect geeft.
Dit worden negatieve externaliteiten genoemd.
Vaak betalen consumenten voor deze indirecte kosten via belastingen. Met duurzaam ondernemen is het je doel om deze externaliteiten te compenseren. Zo laat je aan consumenten zien dat je hier als bedrijf verantwoordelijkheid voor neemt.
Hoe pas je duurzaam ondernemen toe in jouw bedrijf?
Het begint met de maatschappelijke doelstellingen voor je bedrijf. Deze stel je op naast je commerciële doelstellingen. Je maatschappelijke doelstellingen moeten gebaseerd zijn op de zogeheten 3 P’s:
- People
- Planet
- Profit
(in het Nederlands 3 M’s: Mens, Milieu, Maatschappij).
Met duurzaam ondernemen kijk je dus als bedrijf eerst naar je eigen impact op het milieu, om daarna te beslissen welke positieve veranderingen je kan maken. Zo is het compenseren van CO2-uitstoot bijvoorbeeld een optie.
Door duurzaam ondernemen toe te passen in je bedrijfsvoering probeer je een positieve impact te maken op de rest van de wereld.
De voordelen van duurzaam ondernemen
Er zijn verschillende voordelen aan duurzaam ondernemen, mits je dit op een geloofwaardige en realistische manier doet. Richt je op je klanten en wat zij belangrijk vinden.
Duurzaam ondernemen bespaart geld
Wanneer je als bedrijf investeert in groene energie zul je op termijn zien dat dit flink scheelt op je jaarrekening. Met wind- en zonne-energie wek je je eigen stroom op voor bijvoorbeeld je kantoortuin of fabriek.
Daarnaast hebben veel bedrijven met dit soort duurzame oplossingen recht op verschillende subsidies of investeringsaftrek. Zo wordt een dak met zonnepanelen of een betere isolatie nog interessanter.
Een beter imago voor je bedrijf door duurzaam te ondernemen
Wanneer je als bedrijf start met duurzaam ondernemen en dit ook aan de buitenwereld laat weten, zorgt dit op termijn voor een “groen imago”. Dit komt doordat ruim driekwart van de Nederlanders bedrijven sympathieker vindt wanneer ze een maatschappelijk doel nastreven.
Bovendien geven veel consumenten ook aan meer te willen betalen voor producten van bedrijven die een maatschappelijk doel hebben.
Duurzaam ondernemen geeft gedreven medewerkers
Door als bedrijf groots te laten zien dat je duurzaamheid, het milieu en maatschappelijke doelstellingen hoog in het vaandel hebt, zul je zien dat je medewerkers trotser worden. Ook trek je meer gedreven mensen aan die voor jou willen werken.
Als gevolg daarop zul je zien dat het ziekteverzuim veel lager ligt en je hier dus minder kosten aan hebt. Win-winsituatie dus.
Als duurzame onderneming ben je interessant voor overheden en investeerders
Met maatschappelijke doelstellingen en een lagere CO2 uitstoot heb je al snel een voordeel ten opzichte van concurrenten die vervuilender zijn. Vooral de overheid is steeds meer geïnteresseerd in partners die geven om het milieu en dit ook uitdragen.
Dit komt omdat je als bedrijf vaak al voorbereid bent om toekomstige wetgevingen en hier in de toekomst weinig tot geen aanpassingen voor hoeft te doen.
Duurzaam ondernemen in de praktijk
Als het jaar bijna aan zijn eind komt is het goed om na te denken over een duurzame start voor het komende jaar. Wij hebben een aantal praktische oplossingen om te starten met duurzaam ondernemen.
Energie besparen en overstappen op groene energie
De meest voor de hand liggende optie is energie besparen, en daarnaast zo veel mogelijk over te stappen op groene energie. Er zijn verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Zet apparaten bijvoorbeeld uit als je ze niet gebruikt. Kijk eens goed op welke temperatuur de CV staat, kan deze wellicht 1 of 2 graden warmer. Ook zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar het leggen van tapijttegels, deze zorgen ervoor dat de ruimte warmer aanvoelt.
Ook is het overstappen op groene energie een voordehand liggende, maar belangrijke eerste stap. Denk na over het plaatsen van zonnepanelen, of doe mee aan windenergieprojecten.
Stimuleer het OV, fietsen of werken vanuit huis
Laat je werknemers zoveel mogelijk op een duurzame manier reizen als ze op kantoor of op locatie moeten werken. Denk aan het aanbieden van NS Businesscards of het leasen van bedrijfsfietsen (vaak E-bikes).
Als je medewerkers 1 of meerdere dagen vanuit huis kunnen werken, scheelt dit ook al een hoop. Op die manier bespaar je energie aan licht en de CV en hoeven zij niet met de auto naar kantoor te komen.
Duurzaam ondernemen, wel of niet doen
Duurzaam ondernemen is wat regelwerk en als ondernemer moet je goed nadenken over passende maatschappelijke doelstellingen bij jouw bedrijf. Het is een investering in tijd en geld, maar je krijgt er enthousiaste consumenten en medewerkers voor terug. Ook zorgt het voor een beter imago, een hogere betalingsbereidheid en minder regelwerk in de toekomst met betrekking tot duurzame wetgevingen.
Wat ons betreft zouden wij je zeker aanraden om te starten met duurzaam ondernemen en een positieve impact te maken op mens, milieu en maatschappij.
Wij hebben bij Sparo ontzettend veel duurzame oplossingen en helpen je graag verder in je weg naar duurzame keuzes.
Marina zorgt binnen Sparo voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de voorraad, klantcontact en andere dagelijkse operationele werkzaamheden. Inmiddels een echte expert als het gaat om alles wat met tapijttegels te maken heeft.